De plek voor informatie en documentatie

Opel Kadett historie

De Opel Kadett was een compacte auto van de Opel-fabriek, die toen Europees onderdeel was van General Motors. Opel, opgericht door Adam Opel in 1865, zou pas in 1899 starten met de productie van auto’s. Van de Opel Kadett werden er twee versies voor de Tweede Wereldoorlog en vijf versies daarna gebouwd. De versies B tot en met E waren vrijwel ieder jaar van hun productie het best verkochte automodel van Nederland. Hieronder de historie van de Opel Kadett.

Snelle navigatie
Lees alles over de Opel Kadett C
Bekijk de Opel Kadett C brochures
Bekijk alle Opel Kadett C advertenties

Adam Opel (Rüsselsheim, 9 mei 1837 – 8 september 1895), was een Duits industrieel en oprichter van het bedrijf Opel. Opel werd geboren als oudste zoon van een slotenmaker. Hij begon zijn loopbaan als leerling bankwerker in de werkplaats van zijn vader. In de daaropvolgende jaren reisde hij naar België, Engeland en Parijs, waar hij in een naaimachinefabriek werkte. Teruggekeerd in zijn geboorteplaats richtte hij in 1862 een eigen naaimachinefabriek op, die in 1884 al 18.000 stuks per jaar produceerde.

Dit was de basis van het familiebedrijf Opel. Vanaf 1886 begon Opel met de fabricage van fietsen. De firma Opel ontwikkelde zich al snel tot de grootste fietsfabriek van Duitsland. Na zijn dood op 58-jarige leeftijd als gevolg van tyfus, nam zijn weduwe Sophie Opel-Scheller samen met haar vijf zonen Carl, Wilhelm, Heinrich, Fritz en Ludwig Opel de leiding over de fabriek over. Drie jaar later (in 1898) begon de familie Opel met de productie van auto’s.

Historie van de Kadett

Nadat in het begin van de jaren dertig van de vorige eeuw Adam Opel volledig was overgenomen door het Amerikaanse General Motors (GM) werden nieuwe modellen uitgebracht die gebaseerd waren op de Amerikaanse productietechniek. Een voor die tijd uiterst modern ontwerp, de zelfdragende carrosserie werd in 1936 op de markt gebracht onder de naam ‘Olympia’. 

In deze tijd had de Duitse politieke partij NSDAP bedacht een ‘volkswagen’ te bouwen die Duitse arbeiders via een spaarsysteem uiteindelijk voor 999 Mark konden aanschaffen. Deze volkswagen was in de jaren ’30 echter niet vrij leverbaar. Voor iedereen die hiernaast een betaalbare auto wilde introduceerde Opel in 1937 de Opel Kadett. 

De Kadett I (1937)

Dit model was een eenvoudiger model van de Olympia. Net als de Olympia had de Kadett een lichte zelfdragende carrosserie, hij was alleen zwakker gemotoriseerd en de wielbasis was ingekort. Versie I was uitgerust met de 1100cc-viercilinder-zijklepmotor van de Opel P4.

Opel Kadett I
Opel Kadett I in de Coach uitvoering

De Kadett II (1938)

in versie II werd vanaf 1938 een splinternieuwe 1300cc-OHV-motor ingebouwd. Deze maakte deel uit van de in de VS ontwikkelde vier- en zescilinder-motorenreeks. Een bijzonderheid aan de viercilinder was de viermaal gelagerde krukas. Tussen de tweede en derde cilinder zorgde een contragewicht op de krukas voor goede loopeigenschappen. De nieuwe motor was elastisch genoeg om de vierversnellingsbak te vervangen door een drieversnellingsbak.

De Kadett was een succes met prijzen tussen 1750 en 2000 Mark. Nog altijd meer dan de Volkswagen, maar er hoefden ten minste niet voor te worden gespaard. Tot 1940 zijn er 107.000 afgeleverd. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werden alle fabrieken van Opel geconfisqueerd en ingezet voor oorlogsproductie. In oktober 1940 liep de laatste vooroorlogse Kadett van de band.

Terwijl de Opelfabrieken in Rüsselsheim in 1944-1945 praktisch werden vernietigd, kwam de Kadett-fabriek in Brandenburg vrijwel ongeschonden in handen van de Sovjet-Unie als deel van de herstelbetalingen. Toen in 1948 General Motors haar Duitse bezittingen weer in handen kreeg, had zij dus niks meer in handen van de bestaande Kadett-productielijnen.

Gelukkig werd de Kadett na de oorlog opnieuw gelanceerd met de komst van de Opel Kadett A.